Voor de ouders

Eén op de vier kinderen wordt ‘geregeld tot vaak’ gepest. Kinderen die gepest zijn, houden daar vaak hun hele leven last van. Ze kunnen er een negatief zelfbeeld aan overhouden en hebben weinig zelfvertrouwen.


Vaak wordt de oorzaak bij het slachtoffer gelegd. Zeggen dat er niets aan de hand zou zijn als het slachtoffer wat weerbaarder was, is te makkelijk. Kinderen zijn zoals ze zijn, je moet ze in hun waarde laten. Een training kan helpen om sterker en weerbaarder te worden. Ook is het verstandig goed te blijven communiceren met de leerkracht, zorg dat hij je begrijpt, blijf bondgenoten. Belangrijker nog is om in gesprek te blijven met je kind. Geef je kind het gevoel dat je hem of haar steunt. Stel open vragen en bespreek wat er precies gebeurd is en hoe je kind daarop reageerde. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Je hebt nu zo gereageerd, maar dat werkte niet, had je het misschien ook anders kunnen doen?' Vaak is het een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.


Tips voor ouders

- Probeer tussen de regels te lezen bij wat je kind vertelt, let op de lichaamstaal
- Snij het onderwerp aan: 'Worden er wel eens kinderen gepest in jouw klas?'
- Kinderen dringen er vaak op aan het niet aan de leraar te vertellen. Heel vaak gebeurt
het op het moment dat de leerkracht het net even niet ziet. Doe nooit iets zonder je
kind in te lichten. Probeer het uit te leggen.

 

Feiten

1) Pesten gebeurt vaak buiten het zicht van de beroepskracht
2) Een pestslachtoffer durft meestal geen hulp te vragen uit angst dat het pesten dan erger wordt 3) Pesten heeft een negatieve invloed op de sfeer. Het zorgt er voor dat kinderen zich onveilig voelen en het versterkt ongewenst gedrag